Läsvärt


Du, jag och de flesta av oss läser också annat än ungdomsböcker, eller hur?  Men det visade sig vara opraktiskt att hålla isär två bok-flikar, Boktips och Läsvärt, så hädanefter kommer jag att blanda huller om buller, böcker och filmer som jag gillar eller har synpunkter på. Att ogilla en bok är ju också en synpunkt! För mig gäller en naturlag som säger att ju mer en kultursida gillar en bok, desto mindre gillar jag den! Ekonomiböcker brukar jag kalla det; efter tio sidor har jag läst den och kan göra nåt annat i stället. 

Det har gått ett antal decennier sedan Sebastian Lybeck (född i Helsingfors 1929) skrev böckerna om Latte Igelkott, men de hör till den sortens barnböcker (även barn 50+ !) som aldrig blir gamla. Charmen går aldrig ur! På svenska är de knepigare att få tag på, på Adlibris tillfälligt slut, men håll korpgluggarna öppna på Bokbörsen, loppisar, bibban, antikvariat!

Eller så läser man dem på tyska. I barnboksform ett högst njutbart språk! Dessutom har det tyska förlaget Thienemann inte sparat på krutet eller resurserna; formatet är stort, utförandet underbart, Daniel Napps illustrationer fantastiska! 175 sidor.

Böcker att återkomma till och läsa på nytt!

Men vem eller vad är den svarta skuggan som huserar i den här boken?

Det tänker jag då sannerligen inte avslöja på förhand !!!

"En dramakomedi om oväntad vänskap, kärlek och vikten av att ha de rätta verktygen." Inte någon lättsam fjollkomedi, skulle jag säga. Solid. Med tyngd. Allvar. Men ändå komedi. Och alldeles oerhört sevärd !!! Man (åtminstone jag) levde med, ibland leende, ibland med en tår i ögonvrån, aldrig oberörd. Rolf Lassgård får fulla poäng, liksom alla andra skådisar.

Ove är sheriffen i radhusområdet, liksom. Går en runda varje morron och kollar att garagedörrarna är låsta, grindarna stängda, förbudsskyltarna på plats... Sur, tvär, bitter och inåtvänd sen hans hustru gick bort, tänker följa efter henne till andra sidan, men varje gång han precis ska ta livet av sej så ringer det på dörren...

Skickligt invävt får vi också ta del av Oves barndom och ungdom.

Så flyttar en ny familj in i huset bredvid och mor i familjen, Parvaneh (som talar persiska, ett indoeuropeiskt språk!) börjar knacka på skalet som omsluter och kväver Ove, och bitar av honom börjar glimta fram. Ungefär halvvägs i filmen skrattar Ove - succe!

Låna, köp eller knyck - men se filmen !!!

En högst befogad fråga, faktiskt: hur låter svenskan, ejengklien?

Från grötsvenskan i söder till fjollsvenskan ;-) i Stockholm till älvdalskan i Dalarna (som betraktas som ett eget språk) till närpesiskan i Österbotten (obegriplig i största allmänhet) till brutalt Sibbomål till åländskan (juvelen i kronan!) ... och allt detta betraktas som ett och samma språk!

Lägg därtill att det finns beräkningsvis 6000 språk här i världen, fördelat på c 200 länder (ajöss med enspråkigheten!) och allihop har de varianter och variationer, finesser och finurligheter.

Kan nånting så komplext och komplicerat faktiskt ha uppstått och utvecklats av sig självt? Eller kom urspråket på en CD från yttre rymden? Eller är denna vår verklighet, inklusive alla dessa språk, ett datorspel i någon annans verklighet?

Professor Olle Engstrand har satt ihop ett dynamitpaket högintressant läsning för alla oss som gillar språk!

Ture Sventon blir inte avdankad, arm och grå trots att decennierna rullar. Boken om Isabella (ett arabiskt fullblod på cirkus Rinaldo, som försvann. Alltså Isabella, inte cirkusen!) utkom 1955 (!!!) och kostade 6,50, men Åke Holmbergs underfundiga humor och charmanta privatdetektiv är njutbara än i denna dag!

Det arabiska fullblodet Isabella försvinner spårlöst och Ture Sventon skymtar ett par ovanligt spetsiga skor. Då vet han att det är allvar, för så spetsiga skor har nämligen bara den halaste av alla hala förbrytare - Ville Vessla!

Rekommenderas för alla med barnasinnet i behåll - läs och njut!

Ett lovande antikvariatsfynd, Valerio Massimo Manfredi, italienare. En berättelse från antiken, från Rom. Oemotståndlig alltså, bör ges en chans (alldeles bortsett från att omslaget är kass).

Började bra, sedan seg sträcka, bra igen en god bit, vid mitten en lång transport knappt utan styrfart... och hoppsan, nu har det gått några veckor sen senast!!! (Förlagsredaktören borde ha skalat bort några tjog sidor)

En koll på Adlibris visar att farbror Valerio har skrivit en lång radda äventyrliga berättelser förlagda till antiken. Hur har jag kunnat missa honom i alla dessa decennier?

Så jag ska ta mej i kragen, fortsätta läsa berättelsen om gruppen med romerska soldater som hamnar i persisk fångenskap, rymmer och hamnar ännu längre österut i stället för västerut och hemåt.

Jag är nu bara så funtad att antiken är oemotståndligt fängslande; Grekland, Rom, Kartago, Egypten, Mesopotamien ... om romarna varit mera intresserade av att förvalta sitt rike och mindre intresserade av att slåss om kejsarmakten, så hade Rom kanske aldrig kollapsat och Europa hade haft fred i tvåtusen år!

Ibland får man en bok i handen som gör en rent andaktsfull. Som här med den tyska utgåvan av Latte Igelkott. Jösses vilken påkostad bok, så vacker! Illustrationer av Daniel Napp på var och var annan sida, ofta helsides, i symbios med texten.

Sebastian Lybeck föddes i Helsingfors 1929 och skrev (åtminstone, lite osäkert här) tre böcker om igelkotten Latte: L och vattenstenen, L reser till Lofoten och L och Svarta Skuggan. Ingen av dem finns i detta nu på Adlibris eller Bokbörsen (i original) på svenska (fråga på bibban!), men har glädjande nog getts ut på tyska på förlaget Thienemann. C 280 sidor, rejält format.

I barnboksform är tyskan som vackrast och njutbarast, tycker jag helt subjektivt. Ordförrådet är ju sgs det samma som i svenskan, så låten eder icke förskräckas!

Boken är en samlingsvolym med böckerna Vattenstenen och Lofoten.

Skogen där Latte och hans vänner bor håller på att torka ut. Bäcken sinar, löven gulnar, sjön torkar - vad göra? Korpen har hört om en vattensten, en ädelstensliknande liten sak; där du lägger den, där springer det fram en bäck.

Men vattenstenen finns i björnarnas land, och mellan björnarna och hemskogen ligger vargarnas land och lodjurens land. Men här hjälper inget annat än att bege sig...

Julafton igen för alla Cornelia Funke-fans! Drakryttaren har fått en fristående fortsättning, ännu så färsk att den tydligen inte finns på svenska. Ännu, men den kommer säkerligen.

Die Feder eines Greifs.

Feder är fjäder och Greif är grip, fabeldjuret som baktill är ett lejon och framtill en örn. Mycket populär i heraldiken. Stöter man på en sådan på riktigt, så är det dock klokast att ta en omväg.

För alla som älskar Drakryttaren är det ett kärt återseende; grabben Ben, draken Lung och drösvis med andra fabeldjur. Bortåt fyrahundra sidor!

Nu gäller det att få tag på en fjäder från en grip! Men varför och hur och var; det tänker jag inte avslöja här!

Gillar du Cornelia Funkes trilogi om bläckvärlden så gillar du också Drakryttaren. Eller, gillar är fel ord; ÄLSKAR ska det vara! Ett underbart äventyr på bortåt 450 sidor att leva med och i. Själv är jag på s 279 och väntar ivrigt på att få fortsätta i kväll. Idag ledig måndag så äventyret kunde rulla på under förmiddagen - härligt härligt!

En av huvudpersonerna är Lung, en drake, så Funkefänns kommer att känna sig hemma i bokens universum.

Mer än så tänker jag inte orda; äventyret väntar på DIG!

PS. Kan med fördel avnjutas i original på tyska.

PS 2. Författarinnan har skrivit en hel drös med juveler att botanisera bland!

Boken för boktokar. Alltså inte bok-böcker utan bok-bokar. Trädet. Träden. Skogen.

Christel Kvant: Trädet tid.

För alla oss som älskar träd. Under läsningen insåg jag hur mycket trädet och träden betyder för oss människor. För landskapet. Vad vore en stad utan träd? Finland eller Sverige utan skog?

Ekar, bokar, aspar, almar, lönnar, askar, kastanjer, björkar, lindar... Långt mer avancerade varelser än man skulle tro. Varje barr och löv ett solkraftverk. Saven stiger tretti meter från rötterna till kronan. Kommunicerar träden med varann?

En skog består av tusentals växter, insekter, örter, svampar, mera insekter, mikrober, fåglar, ännu mera insekter....

Rekommenderar!

Vi skriver mitten av 1500-talet. England står på tröskeln till stormakt. Konspirationer om makt. Påven och den katolska stormakten Spanien konspirerar mot det nyprotestantiska England. Katoliker bränns på bål. (Samma paranoia som grasserade i Sverige på den tiden!)

En kvinna utses till drottning och regent - Elizabeth. Men herredumilde, hon vägrar gifta sig och avla tronföljare! Både hennes ställning som regent och hela landet vacklar, men lyckligtvis träder den rätta fram, Walsingham (googla på honom!), agent 001 i hennes majestäts hemliga tjänst, med rätt att likvidera konspirerande katoliker!

För dräktintresserade bjuds det på julafton; toppskiktet gick i kläder som var så vansinnigt dyrbara och fina att det gränsar till det ofattbara. Dessutom skapade århundraden före symaskinen!

Det här är den första filmen av två och fokuserar på personen E, innan hon blev en nationalikon. Vem var hon, vad tänkte hon, hur agerade hon i denna värld där kvinnan bara var ett "bara"?

Brittiskt kvalitetshantverk med toppnamn i topprollerna; se båda filmerna!

Hmm, tänkte jag, vad kan nu detta vara för en film, Miss Peregrines hem för besynnerliga barn. Okej, jag ger den en chans. Och det gjorde jag rätt i! Går raka spåret in i absoluta toppklassen, avdelningen filmer jag gärna ser på nytt nån gång!

När Jakes älskade farfar dör under märkliga omständigheter hinner han be Jake åka till barnhemmet där han växte upp. Strunt, fnyser föräldrarna, gubben fantiserar. Men okej, pappan åker ändå iväg med Jake för att grabben ska komma över farfars död.

Men barnhemmet är borta sen länge. En bomb under kriget (1943) tog kål på både huset och barnen.

Nähhädå! Huset och barnen finns kvar, i en slinga i tiden! Dygnet före bomben löper om och om igen!

Underbart! Jag kommer att se den en gång till! Och läsa boken!

Helt enkelt underbar! 

Det här var andra gången jag såg den och det kommer att bli en tredje och en fjärde gång. 

I Skottland för länge sen, komplett med klaner och allt (och skotska röster!), växte prinsessan Merida upp. Det blev dags att trolova henne och klanerna samlades med sina kandidater. Men det ställde inte M upp på... 

Landskapet, träden, klipporna, mossan i skogen - allt ofattbart välgjort in i minsta detalj! Och fulla poäng för manuset! 

Se den!

Riktigt bra böcker för unga läsare läser man förstås med behållning också som vuxen! Och här har vi en pärla, ett riktigt bibbafynd!

Berättelsen om Sjörövarmoses går på 300 sidor med underbara illustrationer, och författaren Kirsten Boie är närvarande som berättare.

Tiden är stiliserad medeltid och landskapet (jodå, finns karta) är våra hemmavatten; Nordsjön och södra Östersjön. Huvudpersoner: kapten Klaas med besättning på sjörövarkoggen Wuste Walli.

I gryningen efter en sjusärdeles stormig natt ser de ett skepp gå under med man och allt - nästan. En tvättbalja kommer skvalpande och i den ligger en pikuliten baby, som sjörövarna tar hand om och döper till Moses efter sin bibliska föregångare. Först efter dopet upptäcker de dock att barnet är en flicka, men döpt är döpt.

Moses växer upp på WW med besättningen som sin familj och äventyret har börjat!

Ett bibbafynd! Jo Pestum: Die Reise zu den weissen Pferden. En bok som jag kommer att läsa på nytt nån gång!

En ungdomsbok, men vuxet skriven. En välskriven berättelse, en underström av vemod, tidlös. Efter sista sidan spinner den vidare i tankarna; hur gick det sen?

Tid och plats är inte angivna, men det finns en och annan bil och traktor; tidigt nittonhundratal alltså. En namnlös småstad vid havet och vida träskmarker. Där det finns en vildflock med vita hästar. Camargue med andra ord.

Varje höst väntar ungarna i stan på gubben Babalu och tösen Nicolina. De kommer i en vagn dragen av en gammal vit häst och deras levebröd är en kringresande kasperteater.
Men gubben Babalu har blivit gammal och sjuk, och stadsborna visar sig vara precis så småaktiga som människor kan vara.

Hur ska det gå?

Det femte elementet.

De fyra elementen är som känt jord, luft, vatten och eld. Som all materia var uppbyggd av förr i världen tills vetenskapen upptäckte det periodiska systemet med drygt hundratalet grundämnen.

Det femte elementet, etern, var något av en faktor x, gåtfullt och mystiskt. Därav kvintessensen, quinta essentia = det femte elementet på latin.

Landskapet är den ständigt populära framtiden och i huvudrollen ser vi Bruce Willis, och då brukar det ju bli åka av. Men inget hejdlöst råpangande den här gången utan filmen har en värme, charm och stillsam humor som gör den oemotståndlig.

Det femte elementet är en person, Leeloo (Milla Jovovich)! Naturligtvis av utomjordisk proveniens. Och självklart svävar Jorden i livsfara!

Missa inte den här pärlan!

Jag kommer att se den en gång till, nån lämpligt mörk och ruggig kväll.

Tredje boken av fyra om Dina, skämmerskans dotter, och hennes familj. Även denna finns på nynorsk, så blir upplevelsen ännu finare! Dubbelt tjockare än ettan = 400 sidor = många långa härliga läspass. Landskapet är som förut ett heimlaga skotskinspirerat fantasidito och att vara skämmerska innebär att kunna se in i folk, se vad de skäms för och se om en anklagad är skyldig eller inte till ett brott. Alltså ser ingen nånsin en skämmerska frivilligt i ögonen!

Dinas okända far - det är han som har ormens gåva (slangens gåve på norsk) att manipulera folk - dyker upp och Dinas mor skämmerskan inser att hela familjen är i fara och måste fly.

Eller är farsan en fara? Tänk om han ändå bara är en farsa som vill lära känna sin dotter?

En bok man ovilligt lägger ifrån sig när klockan närmar sig midnatt!

Mja, alltså. Jag gillade inte slutet på "Gränsen 1918" och inte heller intrycket att alla finlandssvenskar är idel ädel adel. Men klart sevärd i alla fall. Efter den ryska revolutionen passade Finland på att förklara sig självständigt. Ett tu tre fanns där en gräns mellan länderna! Ån Systerbäck mellan Viborg och St Petersburg.

Uppdraget som kommendant för gränsposteringen gick till friherren & blåblodingen (som sagt) kapten Carl von Munck. Och jobbet visar sig förstås vara långt knepigare än man skulle tro. Här har folk i århundraden kommit och gått över bron över ån, men nu blev det stopp. Fram med id-pappren, gott folk. Vilket vanligt folk inte har. Medan flyktingar från kaosets Ryssland trycker på. Den pappersfria metoden att skilja återvandrande finnar från ovälkomna ryssar blev att be folk säga "kyllä". Vilket ryssar inte klarar av. Och allt emellanåt knallar det när infångade röda arkebuseras.

Vi människor är ena hejare på att dra gränser. Köpenhamn blev en gränsstad 1660. Stockholm 1809. Samma år som ridån gick ner mitt i Torne älv. Kungariket Nederländerna skapades för drygt 200 år sen på Wienkongressen efter napoleonkrigen.

Själv bor jag strax söder om Rio Grande, dvs gränsbäcken mellan Skåne och Småland. Typ en meter bred. Med exakt samma landskap på bägge sidor.

Det enda gränslösa här i världen är den mänskliga dårskapen...

Tomorrowland, a world beyond. En riktigt trevlig familjefilm, hjärtevärmande till och med. Har manus och ett budskap - inget fjolleri för att fylla ut transportsträckan A till B.

Nutid - på gränsen till vår självförvållade undergång. Och ett framtidshopp för mänskligheten, en framtidsvärld - förlagd till framtiden!

Om vi ger upp och accepterar undergången som ett faktum så går vi under. Men om vi tänder hoppet, den fantastiska skaparkraften som människan har, då kan vi skapa vår egen framtid. En som är god. Valet är vårt.

Klart bästa bokklubben slår till igen! SMB, svenskt militärhistoriskt bibliotek. Klubben är faktiskt så stor och stark att den också tar fram egna böcker efter medlemmarnas önskemål, och bredden i urvalet är imponerande. Väldigt mycket fokus på Finland, dessutom! Här handlar det om det finska rytteriet, hakkapeliterna, "Hakkaa päälle".

"Finland var från tidig medeltid till 1809 en naturlig del av Sverige och därför deltog även finska soldater ..." börjar baksidestexten och den guidade turen mellan dessa pärmar går från Breitenfelt, Lutzen, Narva, Storkyro (1714), Villmanstrand (1741), Porrassalmi (1789), Lappo (1808)...

Högoktanig läsning för historieintresserade! Luckor i allmänbildningen lagas! Och åter en gång kunna vi konstatera att kyrkan sannerligen inte har lyckats göra oss nordbor FFF, dvs Fredliga, Fridsamma och Försonliga! Utan Guds välsignelse hade det aldrig blivit någon militär stormakt av Sverige. Det var "värjan ut och gå på" för hela slanten.

Rekommenderar absolut ett medlemskap i SMB! Jösses vilka pärlor jag har i bokhyllan efter många års medlemskap! Och jo, medlemmarna i Finland får fakturan för bokköp i euro till ett finskt konto.

Och här kommer filmen, fyndad på Tradera. Förra veckan rec jag Cornelia Funkes trilogi om bläckvärlden; den första delen är filmad, Bläckhjärta. Av britter förstås, trots att CF är tysk. Och kvaliteten är därefter; en underbar familjefilm!

Bokbindaren Mo har en förmåga; läser han högt ur en bok så öppnas en väg till den bokens värld! Somt därifrån trillar hit och somt härifrån trillar dit. Oförutsägbart vad. Upptäckte han när han läste ur boken Bläckhjärta för sin dotter Meggie när hon var liten. Mamma Resa försvann dit medan en bunt råskinn trillade hit!

Filmen tävlar i klassen "värd att ses på nytt"; det kommer jag att göra, liksom att läsa trilogin en tredje gång. Men - obs obs - läs boken först så får du ut så mycket mer av filmen. Det är enkel matematik; på 560 sidor bok ryms det så mycket mer än i 1 timme och 45 minuter film!

Bokbindaren Mo (Mortimer egentligen) är en av de försvinnande få som ska akta sig för att läsa högt ur spännande romaner. Det händer nämligen att en kanal öppnas mellan bokens värld och denna, och personer kan försvinna till den andra världen. Det hände när han läste om Bläckvärlden för dottern Meggie när hon var liten, och mamma Resa försvann. Dit. Och blev borta. I utbyte damp några synnerligen otrevliga typer ner här! Sen dess läser Mo aldrig nånsin högt för sin dotter! Men lika fullt hamnar Mo och Meggie där, så småningom!

Vad du än gör, bomma inte Cornelia Funkes trilogi; Bläckhjärta, Bläckmagi, Bläckdöd! Eller hennes andra fantastiska böcker!

Dessutom skriver CF en så vacker och o-krånglig prosa att den som varit vaken på tyskatimmarna i gymnasiet alldeles bra kan göra två flugor på smällen och avnjuta böckerna i original; Tintenherz, Tintenblut och Tintentod.

Ny teveserie på gång, hinkvis med blodigheter utlovat. Landskapet är det samma som i serien Vikings, tiden likaså. Om kvaliteten på teveversionen kan jag inte (ännu) uttala mej, men böckerna är vansinnigt bra, av mästaren på historisk action, Bernard Cornwell. Sannerligen litteratur för män! Jag har de fyra första i bokserien på hyllan och efter dem har det kommit några till. Rekommenderas! Namnet, The last kingdom, kommer som synes från den första boken i serien.

Rykande färsk dansk medeltidsfantasy, inspelad i fjol (men inte i plattlandet Danmark, av landskapen att döma) ! Ett syskon till Ronja R och br Lejonhjärta, njutbart och snyggt med manus i stället för onödiga grymheter. Men spännande fösståss!

Skämmerskan, det är hon som kan se in i folk, se deras skam, vad de skäms för. Vilket inte precis gör henne poppis bland folk.

Bygger på en bok av danska ungdomsförfattarinnan Lene Kaaberböl, med en vansinnig fart på skrivmaskinen, enligt Adlibris.

Men hur går det när boven i dramat inte skäms ett dugg för det gräsliga han gjort?

Sherlock Holmes har fyllt 93 och dragit sig tillbaka till stuga och biodling efter sitt sista fall, som han misslyckades med. Han försöker minnas vad som hände men gammelmansminnet är fullt av luckor. Ensamheten har alltid varit hans följeslagare, logiken hans verktyg. Känslor har han alltid hållit på avstånd. Men hushållerskans unga son blir hans vän; dags att ompröva detta med känslor och gemenskap? 

Brittiskt kvalitetshantverk; underbar!

Filmen är jättebra så när jag fyndade boken på ett antikvariat så blev jag salig, lycklig, wow! Internationell bästsäljare, översättningar.... men se, inte kom jag långt i boken innan jag gav upp!!! Jag begrep mej helt enkelt inte på den, kom aldrig in i den (eller släppte den inte in mej?) , motorn gick inte igång, berättelsen vaknade aldrig. 

Så kan det gå. Men ge den en chans, du. Kanske tänder den på alla cylindrar för dej? För min del formulerade jag redan för några decennier sedan en naturlag som säger att romaner som får lysande recensioner på kultursidor inte är nånting för mej.  

Halvvägs i andra (och sista) säsongen av HBO:s serie om Rom, och visst är den vansinnigt bra! Enligt obekräftad info står ju HBO för Himla Bra O...nånting. Eller? De två första avsnitten tänkte jag att njä, lite segt det här, men sen kom jag in i den, och som det går med j-kl-gt bra serier så lever man (jag) intensivt med personerna. Med dvd slipper man guschelov vänta en vecka på nästa avsnitt! 

En pärla - se den! Med Colin Firth i huvudrollen kan det inte bli fel: underbart och avskyvärt arrogant och sarkastisk. Men slutet gott, allting gott, förstås. Brittiskt kvalitetshantverk, denna filmen!

Den västnyländska smällen, kunde det väl kallas, sjöslaget mellan svenska flottan och ryska galärer i vattnen mellan Hangö udd och Bromarflandet.

Sommaren 1714 försökte och lyckades de ryska galärerna ta sig förbi Hangö udd, som spärrades av den svenska flottan. Det här är det enda stället på den nyländska kusten där öppna havet går ända in till fastlandet. Men galärer drivs ju med åror så ryssarna tog sig förbi ändå. Det blev batalj och det blev blodigt.  

En stilig volym, en glädje att hålla i handen! Ett måste på bokhyllan för den som gillar historia. Författaren sätter in slaget i sitt sammanhang; det här är upptakten till Stora Ofreden, alltså den ryska ockupationen av Finland. Boken är snyggt layoutad och bildsatt. 

Författare: Göran Eriksson
Tryckt 2014
Isbn 978-952-93-3865-8 
Utgiven av Rilaxmonumentets traditionsförening rf

Böckernas bok? Nja, kanske inte, men underbar, det är den! En gyllene bok om myter och legender. Den var en av min barndoms absoluta favoriter, och den håller än, tidlös. Tryckt 1960 så den finns inte längre i bokhandeln, men den här fyndade jag på Bokbörsen (.se). Bilderna är fantastiska, vitaminer för fantasin, liksom berättelserna; Tristan och Isolde, Oidipus, Beowulf, Herakles, Det gyllene skinnet, Eko och Narcissus, och mycket mer som inte bara är allmänbildning att känna till utan fantastiska berättelser att läsa! I skrivande stund (11/2) finns det flera stycken på Bokbörsen. Skynda, skynda! 

Undsättningen
Dagens Småland och Skåne är numera så fridfulla landskap att det är svårt att föreställa sig hur krigsdrabbad den här landsändan var för några hundra år sedan. Grova krigsförbrytelser på löpande band, med dagens terminologi. Svenska och danske arméer tågade kors och tvärs och brände och slog ihjäl. Gårdar, byar, städer brann.
   Sommaren 1678 är kriget i Skåne inne på sitt tredje år. Fästningen Kristianstad, som i krigets inledningsskede erövrats av danskarna, belägras av svenskarna. En dansk undsättningsexpedition är på väg... 

Undsättningen
- Det danska fälttåget till Kristianstad 1678
Stefan Persson & Jimmy Juhlin Alftberg
Isbn 978-91-7545-203-6
Historiska Media 2014 

 

Rysshärjningarna
på ostkusten sommaren 1719

Sommaren 1719 var den svenska stormakten förpassad till historien och ryssarna hade nått Finska viken. De ryska galärerna tog sig förbi den svenska flottan vid Hangö och ödelade stora delar av den svenska ostkusten. 130 galärer, ett hundratal mindre farkoster, 26.000 man inklusive kavalleri; de brände ner sju städer, tio järnbruk, ett femtiotal slott och herresäten, och c 500 gårdar och byar. 
   Går det ens att föreställa sig befolkningens skräck och um-bäranden? Kriget hade pågått i ett par decennier, landet var ut-armat, Finland ockuperat (Stora ofreden), den västra rikshalvan (dagens Sverige) fylld med flyktingar, pesten hade härjat... 
   Boken är välskriven och väl formgiven - ett måste på bokhyllan hos varje historieintresserad! 

Rysshärjningarna
på Ostkusten sommaren 1791
Magnus Ullman
Isbn 91-631-7602-5
Bokförlaget Magnus Ullman, magnusullman.com

No Bull
- Hur internet och 24-timmarssamhället fick energidryckerna att flyga


I alla tider har människan drömt om trolldrycker; den magiska slurken som ställer hjälten tillbaka på banan, får honom (naturligtvis en han!) att ta sig över alla hinder. Prestera! Inte minst i den lilla galliska byn som år efter år stod emot de belägrande romarna...

Det är ju så trist och jobbigt att äta rätt och regelbundet, motionera, sova tillräckligt och lyssna på sin kropp. Ge mig i stället en burk energidryck!!! Och folket strömmar till och köper, köper, köper! Består mänskligheten av får i flock? Hälsosamt är det ju inte att stjälpa i sig sånt här, men energidryckerna ligger rätt i tiden; vi lever i ett 24-timmarssamhälle som rullar veckan runt. Prestera, prestera, prestera! Ligga på topp! 

Författaren har gått grundligt tillväga och forskat i historien bakom de (till synes) oskyldiga burkarna med Red Bull i butiken. Han har träffat folk över allt; myndigheter, forskare, politiker, konsumenter, action-stjärnor. Han har synat marknadsföringen och de sanslösa summorna som läggs på säljandet.   

Oetiskt och samvetslöst - i mångens tycke, ja! En handbok i hur dagens samhälle fungerar - javisst. Nyttig, nödvändig, omskakande läsning - absolut! 

Läs även författarens tidigare bok Godis åt folket (2009)

No Bull
André Persson
Isbn 978-91-7224-191-6
Hjalmarson & Högberg 2014